Punctele ANRP au fost introduse în anul 2013 prin intermediul Legii nr. 165/2013. Aceste puncte reprezintă o soluție a statului român pentru persoanele care și-au pierdut pe nedrept proprietățile în timpul regimului comunist. Din păcate, chiar dacă au trecut atât de mulți ani din 1989 până în prezent, încă există mii de dosare nesoluționate.

Iată cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre punctele ANRP dacă te afli în postura de păgubit:

Ce poți face cu punctele ANRP

1. Punctele ANRP pot fi utilizate pentru achiziționarea de proprietăți. Acest lucru se poate întâmpla numai în cazul unor licitații organizate de către stat, licitații care au loc numai după ce autoritățile locale transmit celor naționale situația proprietăților existente, dar și a păgubiților. Tocmai din acest motiv, pentru că, de multe ori, autoritățile întârzie să trimită situațiile, persoanele care și-au pierdut bunuri trebuie să aștepte foarte mult până când prejudiciul este reparat.

Cât valorează punctele ANRP

2. Punctele ANRP pot fi transformate în bani. Un punct ANRP are valoarea nominală de un leu. Contravaloarea punctele ANRP poate fi obținută în bani numai în limitele legii nr. 165/2013, care specifică următoarele lucruri:

– deținătorii de puncte ANRP nu pot converti mai mult de 20% din totalul punctelor ANRP pe care le au

– valoarea unui titlu de plată nu poate să fie mai mare de 20.000 lei

Despre Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților

3. Instituția care gestionează dosarele este Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Această instituție a fost înființată în anul 2005 ca organ de specialitate al administrației publice centrale fără personalitate juridică, în subordinea Cancelariei Primului Ministru. După apariția Legii nr. 165/2013 a apărut (din nou) necesitatea unor modificări în cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Așadar, prin Hotărârea de Guvern nr. 572 din 30.07.2013 a fost aprobată HG nr. 361/2005, iar autoritatea a trecut din subordinea Ministerului de Finanțe în subordinea Guvernului și în coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria Primului-Ministru.

Legea nr. 165/2013

4. Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abusiv în perioada regimului comunist în România este cea care reglementează în acest domeniu. A fost adoptată în 16 mai 2013 și conține principalele prevederi referitoare la restituirea proprietăților celor în drept.

În conținutul acestei legi, mai exact, există reglementări referitoare la:

– restituirea în natură a imobilelor preluate în mob abuziv în timpul regimului comunist

– acordarea de măsuri compensatorii

– măsuri privind urgentarea soluționării cererilor de retrocedare

– sancțiuni

Vânzarea punctelor ANRP este legală

5. Un lucru important pentru toți cei care operează cu puncte ANRP este să știe faptul că vânzarea acestora este complet legală. Vânzarea sau cesionarea lor este reglementată de Legea nr. 165/2013, pe care am descris-o, pe scurt, mai sus. Este vorba tocmai despre legea care chiar prevede această metodă de despăgubire a celor care și-au pierdut bunuri în timpul regimului comunist, metoda compensării prin puncte ANRP.

Situația proprietarilor care au fost deposedați de bunuri în mod abuziv în timpul regimului comunist nu este deloc una ușor de înțeles. Legislația a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului, iar una dintre acestea este apariția punctelor ANRP. Aceste puncte vin ca o soluție a statului român pentru a compensa pierderile proprietarilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *