Soluționarea cererilor de despăgubire ale persoanelor care și-au pierdut proprietățile în timpul regimului comunist este un proces de lungă durată. Chiar și după aproape treizeci de ani de la revoluția din decembrie 1989, există un număr mare de dosare în curs de soluționare.

Peste treizeci de mii de dosare înregistrate în baza legii fondului funciar

Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor este autoritatea care se ocupă de gestionarea dosarelor privind despăgubirile persoanelor care și-au pierdut proprietăți în timpul regimului comunist.

La Secretariatul Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) s-au înregistrat până în prezent nu mai puțin de 31.628 dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar. Până în prezent, din numărul total de dosare au fost soluționate 24.718, conform datelor oficiale furnizate de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

Aproape trei mii de dosare, 2915 mai exact, au trecut de etapa analizării. În momentul în care aceste dosare vor conține toate documentele solicitate de către autorități, vor fi introduse pe ordinea de zi a Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor pentru a fi emisă decizia.

Birocrația încetinește emiterea deciziei

Dosarele incomplete au fost returnate de către Secretariatul Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelpr autorităților locale, în vederea completării lor cu documentația necesară – acesta fiind cazul a 3226 de dosare, înainte de adoptarea Legii nr. 165/2013. Un alt caz în care aceste dosare sunt returnate s-a întâlnit des după apariția respectivei legi, chiar titularii cerând dosarele proprii pentru a beneficia de restituirea în natură.

După apariţia Legii nr. 165/2013, dosarele constituite în temeiul legilor fondului funciar au fost lucrate în ordinea strictă a numărului de înregistrare. Până în prezent au fost analizate toate dosarele înregistrate până la data de 1 iulie 2018.

În situația dosarelor complete, Secretariatul C.N.C.I., compus din consilierii Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, propune Comisiei acordarea de măsuri compensatorii.

De ce acte e nevoie?

Dosarele incomplete sunt retrimise autorităților locale pentru a fi completate cu dovezi din care să reiasă următoarele lucruri, fără de care nu se poate emite decizia ANRP:

– calitatea de proprietar asupra imobilului solicitat, la data preluării de către stat;

– calitatea de moştenitor al autorului de la care a fost preluat imobilul (în cazul în care autorul a decedat);

– dovada preluării abuzive a imobilului de către stat;

– amplasamentul imobilului revendicat, pentru a se putea stabili valoarea acestuia conform grilei notariale.   

Dosarele constituite în temeiul Legii nr. 10/2001

Legea nr. 10/2001 se referă la  regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. În baza acestei legi, la Secretariatul C.N.C.I. au fost înregistrate până în 10.05.2019 63.939 dosare dintre care au fost soluționate până în prezent 30.897. Dintre cele nesoluționate, 8.200 dosare au trecut de etapa analizării și, pe măsura completării lor cu documentele solicitate, vor fi introduse pe ordinea de zi a C.N.C.I. în vederea emiterii deciziei de compensare/validare parțială/invalidare. Alte 2.544 dosare sunt în procedură judecătorească.

Comisia are obligația să analizeze, conform Legii nr. 10/2001, un număr de minim șapte sute de dosare pe lună.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *