Soluțiile statului român, de-a lungul timpului, cu privire la persoanele cărora le-au fost luate în mod abuziv proprietățile în timpului regimului comunist, nu au fost cele mai eficiente. Procedurile greoaie și procesele de foarte lungă durată nu au facilitat deloc drumul proprietarilor către rezultatului dorit, și anume repararea prejudiciului suferit, într-o formă sau alta.

Odată cu introducerea punctelor ANRP în anul 2013, acești foști proprietari au primit mai multe opțiuni pentru a-și recupera bunul pierdut, fie sub formă de imobil, fie sub formă de bani.

Perioada 2007-2011

În perioada 2007-2011 foștii proprietari aveau posibilitatea de a vinde acțiuni primite la Fondul Proprietatea. Chiar și cu aceste măsuri, încă mai există persoane care nu și-au recuperat sub nicio formă bunul preluat în mod abuziv în timpul regimului comunist.

Mulți cetățeni au mers cu problema lor până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza timpilor mult prea lungi de așteptare – chiar și zeci de ani.

Un moment deosebit de important din această perioadă a fost cazul Maria Atanasiu versus statul român. Atunci, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat o hotărâre prin care solicita urgentarea procesului de despăgubire.

Legea nr. 165/2013

Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, , a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România a fost adoptată la o perioadă relativ scurtă de timp după solicitarea venită din partea Curții Europene a Drepturilor Omului.

Această lege face posibilă recuperea proprietății prin restituire, dar în cazul în care această restituire nu mai este posibilă. păgubitul trebuie să fie compensat cu ajutorul punctelor ANRP, puncte de despăgubire.

Restituirea în natură a bunurilor luate în mod abuziv în timpul regimului comunist se poate face numai după depunerea unei cereri de restituirea. De evaluarea situației se ocupă Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

Procedura de valorificare a punctelor ANRP, simplificată

Simplificarea procedurilor de valorificare a punctelor ANRP s-a făcut cu ajutorul Legii 111/26.05.2017 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 98/2016 pentru prorogarea unor termene, instituirea unor noi termene, privind unele măsuri pentru finalizarea activităților cuprinse în contractele încheiate în cadrul Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea Proiectului privind reforma sistemului judiciar.

Odată cu adoptarea acestei legi, deținătorii de puncte ANRP pot să le vândă după tirmiterea prin poștă a tuturor documentelor necesare pentru valorificare, ceea ce scutește proprietarii de deplasarea până la sediul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, lucru care inițial era obligatoriu. Mai era opțiunea de a valorifica punctele ANRP în numerar prin intermediul unui mandatar – însă era nevoie de o procură specială autentificată la un notar public.

Documente necesare

După ce procedurile au fost simplicate, următoarele documente sunt necesare pentru valorificarea punctelor ANRP în numerar (transmise prin poștă):

– decizia de compensare sau certificatul care demonstrează calitatea de deținător de puncte

– copia actului de identitate

– cererea de valorificare

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților trebuie să emită titlurile de plată pentru tranșele aferente fiecărui proprietar pentru cei cinci ani de restituire, sumele neputând fi restituite integral, într-o singură tranșă, ci numai 20% pe an.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *